duminică, 28 decembrie 2008

"A nu-ţi fi frică de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume ca spectacol.
Asta înseamnă că putem interveni oricând, prin imaginaţie, şi putem modifica spectacolul aşa cum vrem noi." - Mircea Eliade


Si uite ca in sfarsit (te-)am inteles. A fost un moment de mini-revelatie, ca atunci cand eram la scoala si ma chinuiam la o problema la fizica pana-i dadeam de cap. Si tot ca la scoala, dupa ce gasesti raspunsul stai si te minunezi cat de mult ti-a luat si te intrebi cum de nu ti-ai dat seama mai devreme si cat de simplu era...
Da, ai fost "problema mea de fizica" favorita tot timpul asta. Si cand credeam ca sunt aproape de rezolvare, iar ma impotmoleam...si (te) lasam deoparte, si ma intorceam si mai indarjita dupa ce-mi luam timpul necesar pentru a gandi alte metode de rezolvare.


Dar metafora asta nu-i buna! Pentru ca tu nu erai o simpla ipoteza de problema ce trebuia rezovata, tu schimbai datele problemei dupa cum vroiai. Cand nu eram atenta modificai cifrele si trebuia sa refac iar calculele. Ciudat, pentru ca vedem ca trisezi si totusi ma apucam constincioasa de recalculat. Ai profitat de faptul ca aveai de-a face cu o impatimita a problemelor de fizica si cu genul ala de om care reactioneaza la provocari si trebuie sa gaseasca mereu raspunsul !
I bet I/it was fun!

Dar sa ma desprind odata de metafora asta, pentru a face loc alteia...Cea a vietii ca un spectacol de teatru cu noi toti care suntem niste actori mai mult sau mai putin buni. Sa zicem ca cei care sunt buni actori ar fi cei care stiu sa-si traisca viata cu intensitate, sunt "genul ala" de oameni pe care mai toata lumea ii apreciaza si in jurul carora mereu pluteste o aura stranie si contagioasa de buna-dispozitie (cei in esenta buni, nu oamenii populari fara substrat). Inainte de a fi actor, eu sunt genul care are o inclinatie naturala in a simti oamenii buni (actorii buni), de ai observa. Iar ca si actor(ita) sunt genul foarte prost care se certa mereu cu regiziorul si in secret, vrea sa-i ia locul si sa fie el cel care ordoneaza toate intamplarile. Sunt actorul rebel care a fost reprimat prea mult timp si cauta mereu sa se ridice imptriva curentului. Tu, in schimb esti esti unul dintre actorii cei mai buni, te intelegi bine cu regizorul, iesi la bere cu el si, astfel, il convingi sa mai intervi in actinue si sa intorci scenariul in favoarea ta, a personajului tau. Sau uneori, poate doar ai mai mult curaj si determinare decat majoritatea.

Si asa actor neimplinit cum eram, stateam si ma uitam la tine cat talent poti sa ai. Citisem mult despre tehnici de actorie, vazusem ceva actori buni pana la vremea aia, de la toti invatasem cate ceva, eram retinuta doar dorinta asta de autenticitate si control care ma domina si nu ma lasa sa ascult de regizor. Atunci imi placea cel mai mult sa stau pe margine si sa observ, nu neaprat critic, cat sa observ tehnica celor mai buni si sa ma amuz sau sa ma intristez uneori vazandu-i cei slabi sau chiar patetici in jocul lor. Si observad jocul lor slab, imi promiteam mie ca eu nu voi face la fel, dar cu promisiunile...mai greu.

Si cand m-am decis sa invat de la un actor bun, mi-am asumat tot ce presupunea asta. Am ajuns astfel pe scena. Aici, (fara sa-mi pot explica de ce) m-am despartit in doua "eu": cea de pe scena si cea care a ramas sa observe din exteror. Pe scena m-am trezit intr-un rol pe care am inceput sa-l joc din inertie. L-am jucat teribil de prost. Ma enerveaza ca nu am capacitatea asta de detasare inca bine dezvoltata, dar ma perfectionez. Langa un actor foarte bun , o incepataore ca mine nu putea decat sa fie lamentabila. Cealalta eu se uita din afara cu un zambet amar si bland pe fata, de parca nu mai recunostea nimic din ceea ce devenise personajul de pe scena...

Pana la urma ce insemna sa-ti joci bine rolul in viata? Sa fi de nerecunoscut, tu pentru tine, ca in adevarat industrie? sau tocmai sa fii tu autentic, sa-ti faci personajul tu, sa fii una cu observatorul tau...si sa nu mergi dupa scenariul dat?
Acum cred ca partea a doua e valabila. Sa intri tu in scena printre cei multi care aleg sa respecte toate indicatiile scenariului si sa schimbi cursul actiunii cum vrei! daca tu faci ceva deplasat de la ceea ce era deja scris, automat se schimba cam tot cursul actinuii; acum depinde de cat de mult indraznesti sa faci, de cat curaj ai...si de directia pozitiva sau neagtiva pe care o dai (ca in theatre forum!). Asta insemna sa fi actor bun "pe scena vietii" (am vrut sa ma feresc de expresia asta oribil de cliseica,dar nu am resuit). Cred ca tot ce mi-a lipsit pana acum a fost curajul cu adevarat.


Ah...dar in practica, ce-am facut? Pentru ca mai sus vorbea observatorul, care face ca totul sa para simplu. In practica, am jucat exact cum scria in scenariu...previzibil si foarte prost, asa cum s-au mai jucat si mai inainte acelesi scene din nou si din nou. Si cealata eu nu a intervenit deloc, sa opresca senariul ala atat de previzibil sa se desfasoare...A intervenit, intr-un final, nu stau acum sa vad daca e prea devreme sau prea tarziu, asta se va demonstra in timp...defapt, e chiar langa mine celalta eu si vorbim, si mi-e bine si-i multumesc ca m-a ajutat sa ies naibii din rolul ala prost.

Si-i multumesc ca m-a ajutat sa te inteleg pe tine. De la cealalta eu am aflat raspunsul, pentru ca ea, stand pe margine, a inteles personajul tau, (esti chiar printre preferatii ei) si mi l-a descris...si nu a fost nevoie de mai mult de atat. I just got it!

M-am inteles si pe mine odata in plus: Pentru ca toate intrebarile alea aiurea si comportamentele erau ale personajului din scenariu, pentru ca mie ca intreg nu-mi pasa deloc de lumea din jur, pentru ca stiu ca sunt incomparabila, pentru ca m-am regasit cu cealata "eu" si pot fi din nou EU ca un intreg (si cu 2 secunde ma desteapta), pentru ca am incredere in mine, pentru ca am rabdare, pentru vreau sa ma recunosc si sa ma construiesc.
Pentru ca:
1) FERICIREA NU EXISTĂ.
2) DRAGOSTEA ESTE IMPOSIBILĂ.
3) NIMIC NU ESTE GRAV.

Si-ti multumesc si tie pentru ca ai fost "problema mea de fizica", pentru ca m-am
chinuit cu tine, pentru ca am facut-o din pasiune (pentru fizica, bineinteles).Iti multumesc pentru ca ai ghicit din prima ca imi place sa fiu sarutata pe gat, pentru ca am dansat ametiti pe plaja, pentru...tot.


Because my tought was that we just got scared, but now I simply understand you. (I must say, You're quite a character, baby!)
And it's bittersweet.


Pentru ca imi amintesc melodia asta:



Muse - Starlight


luni, 22 decembrie 2008

Heaven







"Iarta-ma, tata, caci acesta era locul in care fugeam dimineata si ma ascundeam, de oras, de masini, de oameni, de tot. Departe...si totusi aproape, pentru a reveni in caz ca...Era locul in care mergeam pentru ca mi se parea ca pentru mine e prea mult si nu intelegeam cum de tu mai suporti. Era locul despre care as fi vrut sa iti spun si pe care cu siguranta l-ai fi privit ca pe un colt de rai. Acum stii exact cum este acolo... " [link]
*
for all the unfinished situations
for all the things left unsaid
for all the things that I don't understand
for everything and everyone that I should never forget
for life and its way of flowing
for all the great people I know
for the miracles I make and assist
for the peace I need
because I just had to arrive that night in Bucharest
beause I'm soo protected from above and around
because I'm proud
because I don't have regrets
beause I can't be mean
because I have my teasures that go beyond material
because people scare me sometimes and I don't know what I am anymore
beause I simply know and feel

For me, because I'm great.
Thank you,
Zâna...


vineri, 12 decembrie 2008

Dupa ce alergi, ma?

V-am anunţat că lecţia aceasta va fi despre fotbal şi despre cuvintele pe care le ştiţi datorită acestui sport. Înainte de a vă da cuvintele, vă fac o mărturisire personală. Am jucat şi eu fotbal, acum vreo cincizeci de ani şi cea mai bună lecţie din viaţă am primit-o de la antrenorul de-atunci al echipei de juniori Tricolor, unde jucam. Antrenorul se numea Traian Paraschivescu, dar lumea îi zicea Litră, căci era mărunţel. La un meci cu echipa Val-vârtej (vedeţi ce nume frumoase erau pe atunci, nu ca Chimia R. Vâlcea sau Siderurgistul), antrenorul Litră mă pusese să joc ca extremă stângă. El stătea pe tuşă şi ne urmărea cum jucăm. La un moment dat am primit o pasă cam lungă şi înaltă. Mi-am făcut socoteala că nu pot ajunge mingea şi am rămas pe loc. Litră m-a strigat de pe tuşă: Fugi după minge, măgarule! N-ai să faci nimic în viaţă!

M-am lăsat de fotbal, am mai jucat puţin tenis. Pe urmă m-am apucat serios de carte. Am avut profesori buni, atât în ţară, cât şi în străinătate, ba mi s-a părut că învăţ mare lucru de la ei. (...)

Dar într-o zi, târziu, mi-am amintit de vorba lui Litră şi mi-am zis: or fi fost bune şi lecţiile filosofilor, dar tot mai bună a fost lecţia lui Litră. Căci ştiţi ce m-a învăţat el atunci? M-a învăţat că în viaţă trebuie să alergi şi după mingile pe care nu eşti sigur că le prinzi. Altminteri, nu faci nimic în viaţă, sau fac alţii din tine ce vor ei.

Am venit acum la Snagov ca să scriu o carte ceva mai bună decât am putut scrie până acum: este un fel de minge pe care nu ştiu dacă am să o prind. Dar dacă o prind, mă gândesc să dedic cartea nu vreunui profesor din trecut, ci lui Litră. Fiindcă el, antrenorul, m-a învăţat să alerg şi după mingi imposibile.


(Constantin Noica, Simple introduceri la bunătatea timpului nostru, Introducere la studiul limbii engleze - Introducere la conjugarea verbului a trebui

joi, 11 decembrie 2008

Shine on you crazy diamond




"Tu ce trebuie sa faci cu viata profesionala este sa nu pierzi timpul! Trebuie sa faci ceva in campul muncii, sa vezi cum se castiga banii, sa-i muncesti , sa-i vezi cum se cheltuiesc. Trebuie sa cunosti multi oameni, sa traiesti cat mai multe experiente, sa nu te temi de ele, sunt drumul prin care trebuie sa treci pana vei ajunge sa-ti gasesti locul, fie si temporar...pentru ca mai apoi cautarea sa fie reluata. Vei avea parte exact de ceea ce poti duce, daca o sa fie greu inseamana ca esti suficuent de puternica pentru a le trai. Go out there and live it!
Nu sunt materialist, dar nici ipocrit, succesul in plan preofesional il masori in bani, in profit!
E simplu! Nu inseamna sa nu faci ce-ti place de dragul profitului, dar si daca-ti place mult meseria ta si nu castigi bine, undeva gresesti.
Pai da, normal ca asta nu inseamna fericire! Vorbeam de succes profesional parca...

Iar pe plan personal, trebuie sa-ti gasesti un baiat destept si sa faci sex. Punct!

Cam asta e, altfel te complici aiurea...pana la 26 de ani cel putin, nu are rost.

Cand ne intalnim?"

duminică, 7 decembrie 2008

until my lips no longer feel no more...

"Trebuie să trăiești foarte delicat pentru că altfel nu are niciun haz!"





Amy MacDonald - Run